Friday, July 26, 2013

Laksa Sarawak Makanan Popular Di Sarawak


Satu pengenalan Laksa Sarawak, sorotan sejarah laksa, merupakan makanan kegemaran masyarakat Malaysia terutama masyarakat Cina. Dikatakan asal laksa adalah dari Negara China dan perkataan laksa itu sendiri di ambil dari perkataan cina  yang bermaksud "pasir pedas @ spicy sand". 

Jenis Laksa
Kari Laksa
Asam Laksa
Laksa Sarawak
PERBEZAAN ANTARA KARI LAKSA, ASAM LAKSA  DAN LAKSA SARAWAK

Kari Laksa
Menggunakan santan kelapa
Kari cair dan banyak
Tidak dihidangkan bersama taugeh dan sayur daun.
Dihidang bersama Tauhu sumbat.
Selalunya dihidangkan dengan bee hoon atau mee kuning.
Dihidang bersama telur rebus.
Dihias dengan fish cake, udang atau ayam.
Variasi laksa kari ialah Laksa lemak, Katong laksa, Nyonya laksa

Asam Laksa

Tidak menggunakan santan kelapa
Kuah ikan masak asam pedas
Bahan-bahan terdiri dari nanas, timun dikisar, dan bawang
Tidak dihidang bersama tauhu sumbat
Dihidang bersama bee hoon halus dan tebal.
Tidak dihidang bersama telur rebus
Menggunakan ikan sebagai asas kuah
Variasi asam laksa, Laksa Penang, Laksa Johor.
Laksa Sarawak

Menggunakan santan kelapa
Kuah pekat kemerahan tidak menggunakan kari tapi menggunakan pes Laksa Sarawak asli
Tidak menggunakan tauhu sumbat.
Dihidang hanya dengan bee hoon sahaja
Dihidang bersama telur dardar, dan telur rebus
Udang atau ayam sebagai hiasan
Tiada variasi hanya masakan Sarawak yang unik Laksa Sarawak.




No comments:

Post a Comment